Volledig scherm
Het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. © Rijnstate

Minder angst voor operatie door muziek

ARNHEM - Patiënten hebben minder angst voor een operatie als zij vlak voor het begin ervan naar muziek mogen luisteren. Dat wijst onderzoek uit, dat Arnhemmer Jeroen van Driel in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft gedaan naar het verminderen van angstgevoelens voor een operatie.

Volgens hem luisteren patiënten zelfs op de operatietafel nog graag naar muziek. „Het leidt de gedachten af en ze hebben het gevoel, dat ze nog ergens de controle over hebben. Daardoor ervaren zij aanmerkelijk minder angst."

Muziek
Er werkten 23 patiënten aan het onderzoek mee. Negen mochten geen muziek luisteren. „En dat vonden zij allemaal vervelend. Het liefst hadden zij in de andere dan de controlegroep gezeten", zegt Van Driel. De overige patiënten vonden het fijn, dat zij via de koptelefoon gedurende een half uur van hun favoriete muziek konden genieten.

Operatiekamer
Tijdens het onderzoek is een daling van hun angst voor de operatie waargenomen van ruim 77 procent ten opzichte van de patiënten die niet naar muziek mochten luisteren. Reden voor Van Driel te pleiten voor het introduceren van muziek in het operatiekamercomplex. Rijnstate is wel van plan patiënten muziek aan te bieden in de wachtruimte vlakbij de operatiekamers.

Advies
Het onderzoek heeft er ook toe geleid, dat Van Driel enkele weken geleden het bureau Hartbeat Interventies heeft opgericht. Van Driel gaat op locatie advies geven over de wijze waarop muziek een rol kan spelen in het terugdringen van angstgevoelens voor een operatie. Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem is de eerste klant. Van Driel heeft al voorzichtige contacten gelegd met andere ziekenhuizen in Nijmegen (Radboud) Zwolle, Groningen en Utrecht. „Maar alle ziekenhuizen kunnen bij mij aankloppen."