Volledig scherm
Inspectie van het moederriool in Arnhem. Archieffoto DG

'Moeder aller riolen' is stabiel, nu start het echte werk

ARNHEM - De gemeente Arnhem wil begin volgend jaar een start maken met de vernieuwing van het moerriool.

De afgelopen jaren is vooral gewerkt aan het in stand houden van 'de moeder aller Arnhemse riolen', dat in zeer slechte staat verkeerde. Het staartje van dat werk is nog te zien aan de Oude Kraan, waar een nieuwe uitstroomgoot wordt gemaakt voor het 'moerriool' uit 1870. Het is de grootste afvoerpijp van de stad en zorgt ervoor dat het afvalwater van Arnhem-Noord wordt verwerkt.

Hoogwater
Bij de inventarisaties bleek de goot, die bij zeer hevige regenval rioolwater overstort op de Rijn, zo slecht was dat moest worden gevreesd voor de gevolgen van hoogwater. Nu de goot wordt vernieuwd, blijkt pas goed hóe slecht, zegt projectleider Marcel van Hout.

Stabiel
Door de noodreparaties is de enorme tunnelbuis, waar een volwassene moeiteloos doorheen wandelt, volgens Van Hout  stabiel. Nu is het zaak om de afvoerbuis te gaan vernieuwen. Het gaat dan om het deel tussen de Zijpse Poort en de Oude Kraan.

Voor de hele operatie rond het moerriool heeft Arnhem 4,6 miljoen euro uitgetrokken.

Lees disndag 13 september meer over het moerriool in de Arnhem-editie van de Gelderlander. Of kijk in onze e-paper

Essentieel en antiek Arnhems riool gerepareerd ARNHEM - Het moerriool (verbastering van moederriool) in Arnhem wordt gerenoveerd. Het is meer dan honderd jaar oud, maar nog volop in gebruik. Ongeveer 70 procent van het noorden van de stad is erop aangesloten. Het kilometer lange riool loopt van de Zijpsepoort via de Willemstunnel naar Onderlangs, waar het uitkomt op de Rijn. Bij zware regenval zoals in juli 2014 staat het riool tot aan het plafond vol water en voert het 8 olympische zwembaden water per uur af naar de Rijn.