Volledig scherm
© Screenshot YouTube

Mogelijk zware straffen voor treinsurfende vloggers

NIJMEGEN - De twee 'treinsurfers' die op het dak van de Veolia-trein van Nijmegen naar Molenhoek hebben gereden, kan weleens zware straffen te wachten staan. Zowel Veolia als ProRail willen een strafklacht tegen de beide surfers, Willem Vink (18) uit Sambeek en Jimmy van Vonderen (18) uit St. Agatha indienen.

Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het hinderen van het treinverkeer en bevonden zich op verboden gebied. „We beogen een duidelijk afschrikkende werking”, zegt Albert Baas van ProRail.

Geen pubergrap
Vijftien jaar cel is de maximale straf, zegt de Nijmeegse hoogleraar strafrecht Henny Sackers. "Dat staat in het wetsartikel over het in gevaar brengen van spoorverkeer. Daar moet de officier van justitie dan wel bewijs voor leveren. Ik betwijfel of dat te halen valt uit dat filmpje." Sackers vindt het geen 'pubergrap'. „Op grond van de strafmaat moet je spreken van een middelzwaar tot zwaar delict.”

Veolia wil ook een civiele vordering indienen om de gemaakte kosten vergoed te krijgen.

Wat vindt vader Willem Vink van de stunt van zijn zoon? Lees het in de papieren krant van 10/06/2016, in onze betaalde online-krant, of in onze apps.