Volledig scherm

Montessori College adopteert Airborne gedenkteken

ARNHEM - De leerlingen van het Montessori College in Arnhem hebben het kleine Airborne Monument geadopteerd dat herinnert aan de strijd tijdens de Slag om Arnhem bij het Elisabeths Gasthuis. De leerlingen Thule van Hagen, Sterre Vink en Eline Bruininge legden afgelopen vrijdag een krans bij het gedenteken aan de Nassaustraat in de wijk Lombok.

In september 1944 probeerden Britse parachutisten hier tevergeefs een doorbraak te forceren in de richting van de Rijnbrug. Circa 750 soldaten onder leiding van John Frost werden daar in het nauw gedreven door Duitse troepen.

Monument
Het monument stamt uit 1987 en is nog onthuld door de toen 85 jarige generaal-majoor Urquhart, commandant van de Britse Eerste Luchtlandingsdivisie. Urquhart wilde er achter komen waarom het maar niet lukte om versterkingen naar de brug te brengen. Hij stuitte in Lombok op Duitse overmacht en moest noodgedwongen onderduiken in het huis van het huis van de familie Derksen aan de Zwarteweg 14.

Nieuwe start
Buurtbewoner Dick van Barneveld vertelt dat de jaarlijkse herdenking bij het kleine monument na 2004 in het slop is geraakt. „Het is een nieuwe start, volgende jaar hopelijk weer met medewerking van leerlingen van het Montessori."

Lees het volledige verhaal van Market Garden op de site Weg naar de Bevrijding.

Volledig scherm
Volledig scherm