Volledig scherm
© David van Buggenum

Mythe over Britse elitetroepen tijdens Slag om Arnhem ontzenuwd

ARNHEM - De meeste geallieerde parachutisten die in september 1944 ten westen van Arnhem gedropt werden, hadden geen enkele gevechtservaring. Dat onthult de Arnhemse onderzoeker David van Buggenum in zijn nieuwe boek.

Zijn werk, met de titel B Company Arrived - The men, verschijnt vandaag.

Mythe
„Er is een hardnekkig mythe rond de Rode Duivels als ervaren elitetroepen en helden die al heel wat meegemaakt hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De werkelijkheid was anders”, vertelt Van Buggenum. 

Onderzoek
„Meer dan de helft van de manschappen had nog nooit een vijand in het echt gezien, laat staan op hem geschoten. Daar kwam ik achter tijdens de vele gesprekken met veteranen en nader onderzoek.”

Ook onervaren
Eerder maakte de Britse auteur Robert Kershaw al bekend dat ook de Duitsers veelal over onervaren soldaten beschikte in de strijd rond Arnhem. Dat werd later bevestigd door Horst Weber, een voormalige Waffen SS'er. Hij was net 18 was toen hij in de binnenstad van Arnhem vocht, en sprak in een interview in deze krant over 'bij elkaar geraapte eenheden'.

Signeersessie 
Van Buggenum signeert zijn boek bij boekhandel Meijer & Siegers aan de Utrechtseweg in Oosterbeek van 16.00 tot 16.30 uur en op zaterdag bij boekhandel Hijman Ongerijmd aan de Grote Oord in Arnhem van 15.00 tot 16.00 uur. Arnhem