Volledig scherm
Simone Eckhardt (links) en Marjo Hoedemaker met hun potten nagels in Zuid-Afrika. Foto: Burgers' Zoo.

Natuurbeschermers begraven mensennagels in Burgers' Zoo

ARNHEM - De natuurbeschermers Marjo Hoedemaker en Simone Eckhardt begraven op dinsdag 11 oktober enkele kilo's menselijke nagels op het terrein van de breedlipneushoorns in Burgers' Zoo in Arnhem. Met deze symbolische daad beëindigen zij een actie die anderhalf jaar geleden is begonnen.

Zij besloten toen in september van dit jaar een bezoek te brengen CITES-top in Johannesburg (Zuid-Afrika), waar 128 zouden praten over de bescherming van wilde dieren als leeuwen, neushoorns en olifanten.

Mensennagels aanbieden
Hoedemaker en Eckhardt wilden daar de mensennagels aanbieden aan de delegaties uit China en Vietnam, in welke landen de hoorns van olifanten en neushoorns en de botten van leeuwen in medicijnen worden verwerkt. Terwijl deze stoffen geen enkele heilzame werking hebben. „De keratine in mensennagels zijn dezelfde keratinen als die in de hoorns van neushoorns", zegt Eckhardt. „Daarom besloten we de delegaties mensennagels aan te bieden."

'Toch een succes'
Maar de wens van de twee actievoerders is niet uitgekomen: zij kregen niet de kans potten met nagels officieel aan te bieden. „Maar achter de schermen hebben we met veel delegatieleden gepraat en we zijn veel in de pers geweest. Daarom beschouwen we onze actie toch als een succes."