Volledig scherm
Cees Kornelis (rechts) is Johan Cruijff te snel af in de wedstrijd NEC - Ajax die op 21 april 1968 werd gespeeld. © ANP

NEC'er ‘Cees de Klever’ hield Cruijff in bedwang

GRAVE - Cees Kornelis schoot gelijk vol toen hij donderdag hoorde van het overlijden van Johan Cruijff. De voormalig verdediger van NEC maakte in zijn jonge jaren naam tegen Cruijff. ‘Cees de Klever’ noemden ze hem liefkozend, de man die het wonderkind van Ajax vaak tot wanhoop dreef.

De 69-jarige inwoner van Grave wordt nog vaak aangesproken over zijn duels met Cruijff. “Soms is het alsof ik niets anders heb gedaan. Oudere mensen beginnen telkens weer over Cruijff.”

De opdracht
18 keer speelde hij als verdediger van NEC tegen Ajax met Cruijff. De 1e keer in april 1968 zaten er 32.000 man op de tribunes in het Goffertstadion in Nijmegen. NEC was het seizoen ervoor naar de eredivisie gepromoveerd. “Ik kreeg maar één opdracht van de trainer: zorg dat Cruijff niet aan de bal komt. Waar hij ging, ging ik. Hij was zo verschrikkelijk snel. Ik heb veel duels gewonnen, maar dan scoorde hij toch weer.”

Moeilijk
De statistieken van Kornelis zijn niet verkeerd: Cruijff kwam tegen hem slechts tot 6 doelpunten. Maar Kornelis won nooit van Ajax en Cruijff. 3 keer een gelijkspel is de score. “Als we het veld opliepen, keken we elkaar altijd even aan. Ik had na een paar keer wel het idee dat ik iets in zijn ogen zag. In interviews vertelde Cruijff dat hij mij een moeilijke tegenstander vond. Prachtig. Maar in wedstrijden liet hij nooit iets blijken.”

Niet meer gesproken
De Gravenaar, die na 13 seizoenen NEC ook nog voor PEC Zwolle (2 jaar) en De Graafschap (3 seizoenen) speelde, had Cruijff graag nog eens ontmoet. "Ik heb wel geprobeerd met hem in contact te komen. Maar dat ging allemaal zo moeilijk. Ik heb het er maar bij gelaten."

Lees een uitgebreid interview met Cees Kornelis in De Gelderlander, als e-paper digitaal te lezen via krant.gelderlander.nl