Volledig scherm

Nepbrief over Zwarte Piet doet Nijmeegse ondernemers weinig

NIJMEGEN - Ondernemers in de Nijmeegse binnenstad halen de schouders op over de zwartepieten-oproep die zogenaamd van de gemeente Nijmegen kwam. In een, naar later bleek, nepbrief die breed verspreid was onder winkeliers en scholen in de stad, riep wethouder Ben van Hees winkeliers op om Zwarte Piet te 'ontdoen van raciale kenmerken'.

Adrie van Maasdijk, ondernemer aan de Lange Hezelstraat, kreeg hem donderdagmorgen ook in de brievenbus.

„Toen ik de brief las was mijn eerste reactie: waar zijn we mee bezig? Er zijn wel andere zaken waar de gemeente zich druk om moet maken. Over de vernielingen op de parkeerplaats Oude Stad, bij de Hezelpoort. Daar zijn de afgelopen twee weken 24 banden lek gestoken en auto's beschadigd. Eindelijk komt er nu bewaking op een aantal dagen.”

Binnenstadmanager
Bij binnenstadmanager Maarten Mulder heeft geen enkele ondernemer zich gemeld. Directeuren van drie scholen van de St Josephscholen in Nijmegen waren na ontvangst van de nepbrief via de groepsapp alweer flink aan het mopperen. „Moeten we de discussie weer over doen?”, laat een van hen ontzet weten.

Maar de rust keerde snel terug toen bleek dat het om een nepbrief ging. Ook bij de meer dan twintig basisscholen van Conexus was de onrust snel over.

Lees de uitgebreide reportage in De Gelderlander, editie Nijmegen, van zaterdag 1 oktober, ook verkrijgbaar als e-paper via krant.gelderlander.nl

Volledig scherm
Vierdaagse Piet als alternatief voor Zwarte Piet in Nijmegen. © Mariska Hofman/ DG
Volledig scherm
De nep-brief die is verstuurd over het sinterklaasfeest. © DG