Volledig scherm
Een realistische kopie van de Walther P99, het dienstwapen van de politie, is te koop voor nog geen 30 euro. © Rolf Hensel

Nepvuurwapens lijken veel te echt

NIJMEGEN - Echt of speelgoed? Nepwapens zien er soms heel waarheidsgetrouw uit. Dat is verboden én gevaarlijk.

In Nijmegen waren er binnen twee weken vier incidenten met niet van echt te onderscheiden nepvuurwapens. Dat is relatief veel in een korte periode.

Stijgende lijn
Landelijk laat het aantal incidenten waarbij namaakwapens een rol spelen een stijgende lijn zien. De politie nam vorig jaar 140 speelgoedwapens in beslag, tegen 125 in 2014. Dat heeft volgens politiewoordvoerders onder andere te maken met veranderde wetgeving. Daardoor zijn bepaalde balletjespistolen in Nederland niet meer verboden, maar worden net als in de rest van Europa als speelgoed gezien. Maar ook nadat de wet is veranderd, mag je niet open en bloot over straat met een nepwapen dat op een echt wapen lijkt.

Spelen
Behalve als je nog geen 14 jaar bent, dan mag je met een (goedgekeurd) speelgoedwapen op straat spelen. De politie waarschuwt dat je daarmee wel moet uitkijken, omdat mensen ervan kunnen schrikken. Aan het einde van de zomervakantie neemt het aantal incidenten met nepwapens doorgaans toe, omdat mensen die aanschaffen op hun vakantieadres. Bovendien zijn er in de zomerperiode veel kermissen, waar je bij sommige attracties balletjespistolen kunt winnen die net echt lijken.

Lees meer in De Gelderlander, editie Nijmegen, van dinsdag 23 augustus of in onze  e-paper.