Volledig scherm
© DG

Netbeheerder Alliander wil snel van kabeltaks af

ARNHEM - Netwerkbedrijf Alliander wil dat de kabeltaks snel wordt afgeschaft. Minister Plasterk wil deze belasting op ondergrondse leidingen afschaffen. Gemeenten die deze belasting heffen, mogen dat nog tien jaar doen. Alliander vindt dat veel te lang duren en wil dat het sneller gaat

In Gelderland heffen 25 van de 54 gemeenten een kabeltaks. Ze halen daarmee samen bijna 47 miljoen euro op. Apeldoorn (7,5 miljoen) haalt het meeste geld binnen, gevolgd door Tiel (3,8 miljoen) en Geldermalsen (3,5 miljoen). Steeds meer gemeenten besloten in de afgelopen jaren deze belasting in te voeren.

Tot 30 euro 
Tot ergernis van minister Plasterk, die deze vorm van belastingheffen onjuist vond. Inwoners kunnen zelf niet zien hoeveel belasting ze betalen, omdat de gemeenten een rekening sturen aan netwerkbedrijven zoals Alliander, die de kosten vervolgens doorberekenen aan al hun klanten. Daardoor betalen inwoners van bijvoorbeeld Arnhem en Nijmegen, die deze belasting niet kennen, mee aan de heffingen van bijvoorbeeld Tiel en Geldermalsen. Per huishouden is dat een bedrag van 25 tot 30 euro.
De Arnhemse wethouder Martijn Leisink riep de Tweede Kamer daarom eerder al op om voor een kortere afschaffingstermijn te kiezen. Plasterk kiest voor een termijn van tien jaar. Gemeenten die de belasting op 10 februari 2016 hadden, mogen deze behouden. Andere gemeenten mogen hem niet meer invoeren. Leisink: „De oneerlijkheid blijft zo nog tien jaar in stand. Dat is van de zotte.”

Toch belasting
De gemeente Ede was juist van plan de belasting in te voeren, maar werd gedwarsboomd door Plasterk. Omdat in het wetsvoorstel staat dat de belasting op 10 februari moest bestaan, is invoering nu onmogelijk. De gemeente wil nu juridisch laten onderzoeken of het op een of andere manier toch nog kan.

Ondoorzichtig
VVD-Kamerlid Hayke Veldman wil later dit jaar in het debat over de wet die deze vorm van belastingheffen verbiedt van Plasterk weten of het niet sneller kan. Hij vindt de kabeltaks ondoorzichtig. „Mensen weten niet wat ze betalen.”
Hij vindt dat gemeenten moeten bezuinigen als er tekorten op de begroting ontstaan. Bestaat het risico niet dat gemeenten andere belastingen opschroeven? „Dat zou kunnen en ik ben daar niet voor. Maar in dat geval vindt er wel een democratische afweging plaats. Dat is nu niet het geval.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.