Volledig scherm
© Burgers' Zoo

Neushoorn geboren in Burgers' Zoo Arnhem (video)

ARNHEM - In de Arnhemse dierentuin Burgers' Zoo is in de nacht van zondag op maandag een neushoorn geboren. Thomas is de naam van de breedlipneushoorn, die vanochtend rond 04.10 uur ter wereld kwam. De dierenverzorgers zijn bij het mannelijke beestje geweest en de eerste indruk is dat alles er goed uit ziet. 

De zwangerschap van moeder Kwanzaa werd op de voet gevolgd. De afgelopen maand konden bezoekers live meekijken via een webcam. Thomas is het vijfde neushoornjong dat moeder Kwanzaa gezond op de wereld zet.  

Lange zwangerschap
Het is bij neushoorns lastig vast te stellen wanneer het jong geboren wordt. De draagtijd van deze soort neushoorns is zestien tot achttien maanden. Zonder inwendige echo is het moeilijk vast te stellen wanneer een geboorte plaatsvindt. Het maken van zo'n echo is nagenoeg onmogelijk door de omvang van neushoorns.

Dood geboren
In januari dit jaar werd ook een neushoorn geboren in Arnhem, maar dat had een tragische afloop. Het jong van neushoorn Izala kwam op 25 januari dood ter wereld. Duizenden mensen volgden ook deze bevalling live.

Dierverzorger
Dierverzorger René Rijken vertelt dat moeder en zoon vandaag en morgen nog te zien zijn via de livestream. „Publiek dat Thomas in de dierentuin wil zien, zal hier nog zo'n twee weken op moeten wachten omdat het dier dan niet meer tussen de tralies door past.” 

In het filmpje hieronder geeft Rijken antwoord op nog meer vragen en zijn Thomas en zijn moeder Kwanzaa te zien. 

Volledig scherm
© Burgers' Zoo
Volledig scherm
© Burgers' Zoo
Volledig scherm
Neushoorn Thomas en moeder Kwanzaa in Burgers' Zoo in Arnhem. © Gerard Burgers
Volledig scherm
© Gerard Burgers
We verwacht de komende weken een jonge breedlipneushoorn. Daar willen we jullie zoveel mogelijk van mee laten genieten! Bij voldoende goed weer loopt de drachtige neushoornvrouw Kwanzaa echter voorlopig nog regelmatig met haar soortgenoten buiten op de savannevlakte en is de stal een groot deel van de dag leeg. Voor meer info over onze neushoorns kijk op http://www.burgerszoo.nl/neushoorn Eerder dit jaar liep de verwachte geboorte van een neushoorntje helaas tragisch af. Op 25 januari 2016 kwam het jong van neushoorn Izala dood ter wereld, onder toeziend oog van duizenden mensen die via de webcam live de bevalling volgden. Het betrof het allereerste jong van de nog onervaren jongvolwassen Izala. Deze keer betreft het echter de ervaren neushoornvrouw Kwanzaa die eerder al vier jongen op succesvolle wijze ter wereld heeft gebracht. Deze camera wordt mede mogelijk gemaakt door D-Link