Volledig scherm
Het Arnhemse stadhuis. Links de Eusebiuskerk. Foto ANP

Nieuw besluit moet Arnhemse wijk Fluvium redden

ARNHEM - De gemeenteraad van Arnhem heeft een voorbereidingsbesluit genomen om de toekomstige woonwijk Fluvium te vrijwaren voor uitbreiding van bedrijvigheid. De wijk komt tussen de Westervoortsedijk en Van Oldenbarneveldstraat.

Het besluit moet de gemeente indekken tegen mogelijke vernietiging van het bestemmingsplan voor de woonwijk door de Raad van State.

Plannen
Dit plan is sinds vorig jaar zomer van kracht en geeft de gemeente het recht om omringende bedrijven onder druk te zetten om maatregelen te nemen tegen geluidsoverlast. De bedrijven De Smidse Metaal en Van Houtum Recycling liggen hierover overhoop met de gemeente.

Besluit
De geldigheid van het bestemmingsplan staat al maanden ter discussie, omdat Arnhem bestuurlijke fouten heeft gemaakt bij de opstelling ervan. Bij de voorbereiding van een nieuwbouwwijk nemen gemeenteraden normaliter een voorbereidsbesluit om de toestand van een deel van stad of dorp te 'bevriezen'. Arnhem heeft dit verzuimd.

Voorkomen
Het huidige voorbereidingsbesluit moet voorkomen dat De Smidse Metaal en Van Houtum Recycling snel vergunningen aanvragen voor hun lawaaimakende bedrijvigheid op basis van het oude, veel soepeler bestemmingsplan voor industrieterrein. Het voorstel tot een voorbereidingsbesluit wordt altijd geheim gehouden om te voorkomen dat de tegenpartij kort voor het besluit zijn eigen belangen veilig stelt.