Volledig scherm
Artist impression van 'Het Gastenhuis Oosterbeek', geinspireerd op het oorspronkelijke Dreijeroord. Illustratie Geesink Weusten Architecten/Het Gastenhuis

'Nieuwbouw Dreijeroord toont straks respect voor oorlogsverleden'

OOSTERBEEK - Ontwikkelaar Amvest en zorginstelling Het Gastenhuis laten onderzoeken hoe het nieuwe verzorginghuis voor demente ouderen Dreijeroord in Oosterbeek recht kan doen aan de geschiedenis van het hotel als verschansing van de Britten tijdens de Slag om Arnhem.

De initiatiefnemers willen zo de organisaties tegemoet komen die protesteren tegen de afbraak van het voormalige hotel.

Emotionele waarde
Zorginstelling 'Het Gastenhuis' geeft in een verklaring aan goed te beseffen dat 'dat deze plek voor Oosterbeek belangrijk is en van grote emotionele waarde.' Voorzitter Paul Tirion van de Stichting Airborne Feelings meldt dat er inmiddels 2.500 handtekeningen zijn geplaatst onder een petitie via internet voor behoud van het hotel. „Uit 37 landen."

Chalet
Edo Geesink van Geesink Weusten Architecten uit Arnhem heeft in opdracht van Amvest en zorginstelling Het Gastenhuis een schetsontwerp gemaakt voor de nieuwbouw. Het is een villa met die sterk geïnspireerd is op het landhuis Dreijeroord uit de negentiende eeuw. Pas veel later kreeg het hotel het aanzien van een Zwitsers chalet.

Airbornekamer
Omwonenden reageren overwegend positief op de eerste beelden van het plan, zo bleek gisteravond tijdens een inloopbijeenkomst in zaal Lebret in Oosterbeek. Er zijn ook al ideeën in de buurt over de wijze waarop de nieuwbouw toch door kan gaan met respect richting veteranen en nabestaanden. „De Britten noemden het hotel The White House. Zet dat dan bovenop de gevel van het gasthuis. Met een Airbornekamer erbij met foto's van de strijd en de mannen die hier vochten."