Volledig scherm
© Rolf Hensel

Nieuwe bus vervoerder Syntus stoot alleen water uit

ARNHEM - Gelukkig valt het blauw en groen behoorlijk op en is de bus van zichzelf al imposant. Maar de gloednieuwe waterstofbus van OV-bedrijf Syntus prikkelt het gehoor zeker niet.

Dat gegeven kon vandaag al op waardering van de aanwezigen rekenen bij de lancering van de bus op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. „Deze geruisloze ervaring kennen we eigenlijk alleen van treinen”, zegt gedeputeerde Jan Jacob van Dijk.

Eerste waterstofbus
De bus gaat deze zomer rijden in de dienstregeling van Syntus. Het is de eerste waterstofbus die officieel in de Nederlandse dienstregeling komt. Er liggen plannen om in Eindhoven en Rotterdam ook waterstofbussen in te zetten.

Systeem
De waterstofbus is gemaakt door de Poolse bussenbouwer Solbus en maakt gebruik van een brandstofcelsysteem van het Arnhemse bedrijf HyMove, dat voor de elektrische energie zorgt. Het systeem zet waterstof om in elektriciteit, waarop de bus rijdt. De uitstoot bestaat alleen uit water, waardoor de bus geen vervuilende stoffen uitstoot.

Bijdrage provincie
De provincie Gelderland heeft 7,5 ton aan de ontwikkeling van de waterstofbus bijgedragen op een totaalbedrag van ruim 2 miljoen euro. Vanaf volgende maand wordt de waterstofbus ingezet voor het transport van toeristen langs attracties in Apeldoorn. De proef duurt een jaar.