Volledig scherm
Directeur Hans Pauli van Accsys Technologies toont monsters van accoya op de plek van de tweede houtverwerkingsfabriek op de Kleefse Waard. Foto Marc Pluim.

Nieuwe fabriek voor 'Arnhems hardhout' van Accsys Technologies

ARNHEM - Accsys Technologies in Arnhem, producent van verduurzaamd naaldhout onder de merknaam Accoya, gaat fors uitbreiden. Er komt een tweede fabriek bij op Industriepark Kleefse Waard IPKW aan de Westervoortsedijk

„We hopen de fabriek in de tweede helft van 2017 te kunnen openen", vertelt directeur Hans Pauli. „De productie nadert nu een capaciteit van 40.000 kubieke meter in een jaar. We willen daar in eerste instantie 20.000 kuub aan toevoegen en later nog eens 20 kuub."

Hardhout
De sterk toegenomen internationale vraag naar Accoya in de groothandel en timmerfabrieken heeft geleid tot de uitbreidingsplannen. Het bedrijf staat bekend als een goed alternatief voor tropisch hardhout. De grondstof voor Accoya bestaat uit hout van de snel groeiende conifeersoort Pinus radiata. Pauli: „We halen het uit plantages in Nieuw-Zeeland. Het komt in de vorm van planken in containerschepen naar Rotterdam en wordt daarna over de weg en over water naar Arnhem gebracht."

Schimmelbestendig
In de fabriek van Accsys Technologies wordt het bewerkt met azijnzuur-anhydride, sterk geconcentreerde keukenazijn, tot Accoya. „Het resultaat is bestand tegen schimmels en insecten", legt Pauli uit. „Het krimpt en rot niet. Bovendien is het licht in gewicht en makkelijk te verwerken."

Meer personeel
Er werken honderd mensen in de Arnhemse fabriek. Daar komen na de uitbreiding nog zo'n tien mensen bij, verwacht Pauli.