Volledig scherm
Eén van de rondvaarten op de Spiegelwaal, die als inspiratie kan dienen bij een het Deltacongres over waterveiligheid eind 2018. © DG

Nieuwe groene stappen voor Nijmegen in 2018

NIJMEGEN - Dat Nijmegen in 2018 de Groene Hoofdstad van Europa is, zal men weten. De stad gaat een tandje bijzetten om zich als groene hoofdstad van Europa te 'verkopen', maar wil vooral ook nieuwe stappen zetten op milieugebied.

Conferentie
Zo staat voor april 2018 al een Europees congres gepland over nuttig gebruik van afval. In de zomer van 2018 volgt dan een Europese conferentie voor steden langs de Rijn en Waal. De insteek is om samen na te denken over de 'nieuwe' natuurontwikkeling langs de Rijn en Waal en aan elkaar goede voorbeelden te presenteren. 

Het Academisch Radboudziekenhuis, de Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen staan in augustus 2018 samen met een congres stil bij duurzame gezondheid.

Aan het eind van 2018 komt het jaarlijkse Nationaal Deltacongres naar Nijmegen. Op dit congres staan de deelnemers stil bij de aanpak van de hoogwaterproblematiek in ons land. De pas aangelegde Spiegelwaal kan daarbij als inspiratie dienen.

Wandeltocht
Langs de Waal komt dan in juni 2018 mogelijk ook een wandeltocht met aandacht voor de vervuiling van de rivier en uiterwaarden met plastics, er zijn onderwijsacties en er wordt dan ook gezocht naar oplossingen voor deze verontreiniging. 

Urine
De organisatoren van Vierdaagsefeesten en de Zevenheuvelenloop gaan samen nadenken over een verdere vergroening van hun evenementen. Dan gaat het onder meer over het hergebruik van urine, terugdringen van afval en aanbieden van duurzaam voedsel uit de streek.

Bomen
Nijmegen denkt niet alleen aan 'serieuze' items voor 2018. Zo ligt er ook al een idee om in 2018 2.000 nieuwe bomen planten.