Volledig scherm
Leerlingvervoer gaat vaak per taxi. Foto: Peter Hilz

Nieuwe stadsregiotaxi Avan maakt slechte start

ARNHEM/WESTERVOORT - Vervoersbedrijf Avan kampt met grote aanloopproblemen. Door problemen met de bereikbaarheid van het callcenter kunnen ritten moeilijk worden geboekt, meldt de vervoerder. Er zijn lange wachttijden en soms wordt de verbinding vroegtijdig verbroken.

Avan ging 1 september van start als de nieuwe regiotaxi in het knooppuntgebied rond Arnhem en Nijmegen. Het bedrijf verzorgt vervoer voor mensen die niet zelfstandig met het reguliere openbaar vervoer kunnen reizen. Dit geldt onder meer voor mensen met een Wmo-vervoersvoorziening en vanaf 1 september het leerlingenvervoer in de gemeenten Arnhem, Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar.

Veel vragen
De vervoerder wijt de problemen onder meer aan de nieuwe communicatie- en vervoerssystemen en de vele vragen die worden gesteld over het nieuwe vervoer. Ook het door de provincie ingevoerde ov-advies en dat sinds 1 september niet gratis kan worden gereisd met de ov-begeleiderskaart en pinbetalingen in het voertuig zou een oorzaak zijn.

Problemen
Volgens Avan is het aantal callcentermedewerkers verdubbeld maar is de bereikbaarheid nog niet optimaal. Maandag waren de problemen nog niet opgelost. Dit komt deels door de aanmeldingsproblemen en de lastminutewijzigingen van chauffeurs en voertuigen, door late levering van nieuwe voertuigen, maar ook doordat gemeenten, ouders en gebruikers niet tijdig informatie hebben aangeleverd of onjuiste of onvolledige informatie hebben verstrekt.