Volledig scherm
De Sint Stevenskerk vanaf de Stikke Hezelstraat gezien. © Do Visser/DG

Nieuwe Vierdaagseattractie: abseilen van de Stevenstoren

NIJMEGEN - Bezoekers van de Vierdaagsefeesten die op zoek zijn naar spanning, kunnen terecht bij een nieuwe attractie: voor 27,50 euro kunnen zij abseilen vanaf het platform van de Sint Stevenstoren.

Van een hoogte van ongeveer 40 meter storten zij zich loodrecht naar beneden. Abseilen kan van zaterdag 16 tot en met donderdag 21 juli. De stichtingen voor de Stevenskerk en de Stevenstoren krijgen voor iedere afdaling een bedrag in de kas gestort, voor het onderhoud van beide monumentale bouwwerken.

Spectaculair
De nieuwe attractie is een idee van Casper Top uit Leuth van het bedrijf Top op Hoogte. „Als politieman heb ik jarenlang tijdens de Vierdaagse gewerkt”, vertelt Top. „Altijd dacht ik dan: eigenlijk moet er iets spectaculairs te doen zijn, naast de gewone kermisattracties. De Waalbrug? Dat is verkeerstechnisch nogal moeilijk. Zo kwam ik op het abseilen van de Stevenstoren. Ik dacht wel meteen: dat gaan ze nooit goed vinden. Het blijft natuurlijk een monument."

Veiligheid
De gemeente Nijmegen, eigenaar van de toren, zag het idee echter wel zitten. Top moest wel met een aantal dingen rekening houden. „Iedereen moet verzekerd zijn, abseilers en organisatoren", zegt torenwachter Peter Kuipers. „Ook moet de veiligheid gegarandeerd zijn. En uiteraard mag er geen schade aan de toren ontstaan."

Abseilers kunnen beneden een kaartje kopen, krijgen een ticket en lopen vervolgens naar boven. De Stevenstoren blijft ook als uitzichtspunt geopend.