Volledig scherm
Woningbouw. © Creative Commons

Nieuwe wijken nodig door grote vraag naar woningen in Arnhem en Nijmegen

ARNHEM/NIJMEGEN - In tegenstelling tot de meeste andere regio's in Nederland kan de regio Arnhem en Nijmegen de groeiende vraag naar woningen tot 2050 alleen opvangen als de steden uitbreiden. 

Dat blijkt uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Er zijn te weinig plekken in de bestaande stad om aan de vraag naar woningen te voldoen.

Inbreiden
In de Achterhoek, Rivierenland of op de Veluwe zijn naar verwachting wel voldoende leegstaande panden of bedrijventerreinen om de woningvraag op te vangen. Het zogenaamde inbreiden. Er is in al deze gebieden plek voor meer woningen dan de vraag zal zijn in het kleinste groeiscenario.

Volgens het PBL is dat ook in de rest van Nederland het geval, behalve in de regio's Amsterdam, Den Haag en Arnhem en Nijmegen.

Nieuwe wijken
In de regio Arnhem en Nijmegen is de minimale vraag naar woningen groter dan het aantal waar plek voor is in de bestaande stad. Er zijn tot 2050 zeker 28.000 woningen nodig. Dat kan oplopen tot 72.000 als de bevolking erg sterk groeit. In leegstaande panden en op bedrijventerreinen is slechts plek voor 15.000 woningen. „De keus is dan aan de politiek: bouwen in weilanden of bestaand stedelijk gebied verder verdichten", zegt onderzoeker Edwin Buitelaar van het PBL.

Dat laatste kan door woningen dichter op elkaar te bouwen of door meer hoogbouw neer te zetten. Leegstaande kantoren ombouwen tot woningen biedt nauwelijks soelaas, blijkt nu uit dit onderzoek.

Arnhem
„Dit rapport bevestigt dat inbreiden niet genoeg is en we nieuwe bouwlocaties nodig hebben. Enorme hoogbouw past niet bij Arnhem", vindt de Arnhemse wethouder Geert Ritsema (SP, wonen). "We zullen dus ook naar weilanden moeten kijken."

Nijmegen
Een woordvoerder stelt dat Nijmegen de komende jaren nog prima met woningbouw vooruit kan op locaties binnen de stad. Een inventarisatie voor de heel lange termijn is nog niet gemaakt.

178.000 woningen
Volgens het Centraal Planbureau (CPB) zijn er in heel Gelderland tot 2050 nog zeker 52.000 woningen nodig. Dat kan zelfs oplopen tot 178.000 nieuw te bouwen huizen. Als de vraag zo hoog wordt lukt het ook in de Achterhoek, Rivierenland en op de Veluwe niet om er met inbreiding aan te voldoen en is ook daar nieuwbouw nodig.

In heel Nederland zijn tot 2040 1 miljoen nieuwe woningen nodig om aan de vraag te voldoen, is berekend door het CPB.

In onderstaande kaart is per regio te zien hoeveel woningen er nodig zijn en hoeveel er door inbreiding te bouwen zijn. Leest u dit artikel in de app, klik dan hier voor de kaart.