Volledig scherm
© Sander Nieuwenhuys

Nijmeegs stel boegbeeld nierdonatie: 'twee levens in plaats van één'

NIJMEGEN - Nijmegenaar Puk van Meegeren en zijn partner Diny Wingens zijn vanaf maandag landelijk boegbeeld voor een campagne om aandacht te vragen voor de mogelijkheid van nierdonatie bij leven.

Het duo is te zien op posters die hangen op zeshonderd treinstations in Nederland. „Voor mij betekent nierdonatie bij leven twee levens in plaats van één", zegt Diny Wingens. Bij haar geen spoor van twijfel toen acht jaar geleden haar partner en de vader van hun drie kinderen door een nierziekte een nieuwe nier nodig had. „Voor mij was het niet eens een vraag of ik het zou doen. Ik kreeg net zo goed mijn leven terug. We konden weer samen dingen ondernemen. Op fietsvakantie met zijn tweeën, samen uit."

'Beslissing ieder voor zich'
Met de campagne willen Diny en Puk niet de hele wereld overhalen om een nier te doneren. Puk: „Dat is een beslissing die iedereen voor zichzelf moet nemen. Maar het zou wel fijn zijn als iedereen weet dat de mogelijkheid bestaat. Zodat als de vraag zich aandient, iemand niet van zo'n verzoek hoeft te schrikken."