De Nijmeegse band De Staat.
Volledig scherm
De Nijmeegse band De Staat. © Isabella Renata la Poutre

Nijmeegse band De Staat ontvangt miljoen subsidie

NIJMEGEN - De Nijmeegse popband De Staat krijgt bijna 1 miljoen euro subsidie van het rijk. De band gaat voor dat geld een reeks bijzondere concerten geven - deels met de rug naar het publiek - en albums opnemen. „Heel bijzonder”, zo reageert popkenner Alex van der Hulst op de subsidie die het Fonds Podiumkunsten aan de Nijmeegse muzikanten toekent.

„Bands vragen niet zo snel subsidie aan, maar dat ze het vervolgens ook krijgen is redelijk uniek.”

Ouderen
De Staat gaat de komende vier jaar met het geld, een kleine 2,5 ton per jaar, verschillende projecten doen. Zo gaan ze liedjes maken gebaseerd op verhalen van ouderen. Daarvoor gaan bandleider Torre Florim en zangeres Roos Rebergen van de band Roosbeef op bezoek bij (of verblijven in) een verzorgingshuis, om de mensen te leren kennen en hun verhalen om te zetten naar liedteksten. De twee deden eerder dergelijke projecten met mensen met een verstandelijke beperking.

Shows
In het najaar van 2017 komt de live-EP van het album O uit en gaat de band 'Circle Shows' geven. Hierbij staan de bandleden op een laag podium in een cirkel opgesteld, met de gezichten naar binnen gericht. Het publiek staat daar dan omheen, en De Staat wil tijdens de show bij sommige songs dans toevoegen. Ook gaat de band 'headphone sessions' houden, waarbij twintig man publiek in de studio mee kan luisteren naar nieuw repertoire en tussendoor vragen kan stellen en kan reageren. De band wil ook bestaand werk opnieuw gaan arrangeren en ook daar publiek bij betrekken. 'De Staat wil maken wat er nog niet is en zich zo min mogelijk door de in het veld besloten grenzen laten belemmeren', stelt het Fonds in een toelichting bij de toegekende subsidie.

Muse
De Nijmeegse band is uiterst succesvol. Dit voorjaar stond de band in het voorprogramma van een tour van de wereldband Muse en trad de Staat twee keer op bij Pinkpop. Ook won de band al prijzen als Edisons en 3Fm Awards. Ook het laatste album O scoort goed.

„Maar financieel boeren ze niet zo goed hoor”, denkt Van der Hulst. „In zo'n voorprogramma staan is vooral een investering, daar verdien je niks aan. En alles wat ze wél verdienen, investeren ze in een volgend project. Ze kijken altijd vooruit.” Volgens het Fonds Podiumkunsten gaat de band financieel 'weloverwogen' te werk. Uit de plannen spreekt 'bevlogenheid en een duidelijke artistieke visie voor de toekomst'. Het fonds vindt de musici van De Staat gedegen vakmannen, maar 'hun instrumentbeheersing is in de ogen van de commissie niet virtuoos'.

De band heeft als thuishonk het voormalige onderkomen van het Nijmeegse poppodium Doornroosje.