Volledig scherm

Nijmeegse brief over weren 'racistische' Zwarte Piet blijkt nep

NIJMEGEN - Een brief aan Nijmeegse winkeliers van wethouder Ben van Hees met de oproep om Zwarte Piet tijdens het Sinterklaasfeest te 'ontdoen van raciale kenmerken', blijkt nep. De brief die vandaag is verspreid, is getikt op officieel uitziend briefpapier van de gemeente Nijmegen.

'In de aanloop naar het Sinterklaasfeest willen wij als gemeente Nijmegen een beroep doen op u als ondernemer', zo begint de brief. Gevraagd wordt zwarte piet in de etalages te ontdoen van raciale kenmerken. 'Nijmegen is een gemeente die diversiteit hoog in het vaandel heeft staan'.

Niet bemoeien
In de brief wordt een ambtelijk contactpersoon genoemd, die niet bij de gemeente werkt, aldus een woordvoerster. Ook de handtekening van wethouder Van Hees is nep. „We hebben geen idee waar dit vandaan komt", aldus de woordvoerster. Het standpunt van de gemeente in deze kwestie is: „We bemoeien ons niet met het feest."

Verbaasde reacties
De bewuste brief is behalve naar winkeliers ook naar scholen gegaan. Inmiddels is een aantal telefoontjes met verbaasde reacties bij de gemeente binnengekomen.

Nijmegen overweegt bij de politie aangifte te doen van valsheid in geschrifte.

Volledig scherm
De nep-brief die is verstuurd over het sinterklaasfeest. © DG
Volledig scherm
© Thinkstock