Volledig scherm
De Greyhoundbus. foto Inge Hondebrink

Nijmeegse fotografe portretteert Amerikaanse 'buitenbeentjes'

NIJMEGEN - Ze legden in twee weken tijd bijna 5.000 kilometer af door liefst elf staten van Amerika. Met de Greyhoundbus, de grootste langeafstandsbusvervoerder van Amerika waar vooral de buitenbeentjes mee reizen. Voor Amerikanen zonder creditcard is de Greyhoundbus immers de enige manier om door het land te reizen.

De Nijmeegse fotografe Inge Hondebrink stapte in oktober vorig jaar in Chicago op deze bus, samen met radiodocumentairemaakster Jacqueline Maris en haar man Jim Comerford.

Bus
Doel was om ontmoetingen met de passagiers vast te leggen en geluidsopnames te maken. „Een geweldig avontuur. We hebben alleen maar aardige mensen ontmoet in de bus, terwijl een groot deel van de passagiers dakloos is, of bijvoorbeeld net op vrije voeten", vertelt Hondebrink.

Vrijlating
Veel indruk maakte de vrijlating van Texaanse gevangenen. „De gevangenen in Texas moeten eerst overgeplaatst worden naar Huntsville, waar ze vrij werden gelaten. Met honderd dollar, wat kleren en een mobiel worden ze op een Greyhoundbus gezet en moeten ze het zelf uitzoeken", vertelt Hondebrink. „Zelfs bij de stoerste mannen zag je veel angst voor de toekomst in hun ogen."

Martin Roemers
Komende donderdag vertelt ze op een fotografieavond in de Splendorfabriek over haar ervaringen. Ook filmmaker Dick van Aalst is te gast. De wereldberoemde fotograaf Martin Roemers vertelt over zijn langlopende project Metropolis. De avond start om 20.00 uur en is voor 5 euro te bezoeken.

Lees een uitgebreid verhaal in De Gelderlander, editie Nijmegen, van donderdag 7 juli of in onze online krant

Volledig scherm
De vrijlating van Texaanse gevangenen in Huntsville. foto Inge Hondebrink