Volledig scherm
Barbara van den Hoogen. © Isabellen van den Hoogen

Nijmeegse jaagt hockeydroom na in VS

NIJMEGEN / CONNECTICUT - Barbara van den Hoogen (18) kan heel aardig hockeyen. De afgelopen jaren speelde ze al op hoog niveau bij Nijmegen Mixed Hockey Club (NMHC), het afgelopen jaar zelfs in de nationale damescompetitie. Maar dat ze nu in de Verenigde Staten aan de slag gaat, dat komt toch vooral doordat ze de stoute schoenen aantrok. „Je moet een beetje lef hebben." Inmiddels zit ze al in de VS.

Fascinerend land, zo laat ze vanuit haar hotel in New York weten: „Als je hier een maaltijd bestelt, kun je daar de rest van de dag op teren. Ze eten zo veel, ongelooflijk. En zodra het over sport gaat, zijn de mensen hier geweldig fanatiek."

Uithangbord
Dat laatste is ook de reden dat Barbara twee weken geleden de oceaan overstak. De komende vier jaar gaat de voormalig scholiere van het Nijmeegse Canisius College hockeyen voor de universiteit van Connecticut. Dat combineert ze met de studie liberal arts and sciences, een soort vooropleiding van geneeskunde. „Voor Amerikaanse universiteiten zijn sportteams echt uithangborden. Dat is niet te vergelijken met Nederland. Er komt een hoop prestige bij kijken. Het is topsport."

Solliciteren
Vorig najaar begon het balletje te rollen. Waar de meeste examenleerlingen op zoek gaan naar een vervolgopleiding in eigen land, had Barbara andere plannen. Een avontuur in het buitenland, liefst met hockey. „Ik heb daarom coaches van Amerikaanse universiteitsteams een e-mail gestuurd met mijn hockey-cv en een filmpje. Een soort van open sollicitatie, eigenlijk. Vanuit Connecticut kreeg ik vrijwel meteen een reactie. Via Skype heb ik vervolgens met de coach daar een paar gesprekken gevoerd. Al met al was het best snel geregeld."