Volledig scherm

Nijmeegse ouderen willen niet verhuizen

NIJMEGEN - Nijmeegse senioren zijn nauwelijks bereid om te verhuizen. Zo blijkt uit een gemeentelijk onderzoek. Uit de peiling onder ouderen blijkt dat veel 65-plussers niet vroegtijdig nadenken over een eventuele verhuizing omdat ze geen zin hebben in het gedoe rond de overstap naar een andere aangepaste woning. Ze hikken ook aan tegen de kosten. Soms is een nieuwe woning veel duurder.

Deskundigen uit de zorgwereld maken zich hier zorgen over. Veel woningen zijn namelijk (nog) niet aangepast voor de huisvesting van kwetsbare ouderen.

Geschikte woonruimte
Om ouderen te stimuleren toch naar een geschikte woonruimte te verhuizen waar voldoende ruimte is voor een rollator of rolstoel of een extra verpleegbed, pleiten deskundigen voor meer persoonlijk hulp bij een verhuizing. Ook zijn ze voorstander van een tijdelijk lagere huurprijs of zelfs een verhuizing met gesloten beurzen. In enkele steden experimenteren corporaties daar mee. Vooral omdat ouderen soms in grote huizen wonen. Die komen dan vrij voor gezinnen.

Bewust maken
Nijmegen wil de komende jaren 55-plussers meer bewust maken van de noodzaak om hun woning tijdig aan te passen zodat langer thuis wonen zonder problemen ook tot op hoge leeftijd echt goed mogelijk blijft. Een andere actie die Nijmegen stimuleert is de bouw van nieuwe 'levensloopgeschikte' woningen voor zelfstandig wonen met thuiszorg tot op hoge leeftijd.