Thomas Olde Heuvelt bij het waterrad in Beek, een van de locaties van het verhaal.
Volledig scherm
Thomas Olde Heuvelt bij het waterrad in Beek, een van de locaties van het verhaal. © Gerard Verschooten

Nijmeegse schrijver verovert de wereld met dorpsthriller 'HEX'

NIJMEGEN - 'This is totally, brilliantly original', twitterde zijn grote jeugdheld Stephen King in mei dit jaar. Een mooier compliment over zijn vijfde en laatst verschenen boek HEX kon thrillerschrijver Thomas Olde Heuvelt (33) zich niet wensen.

„Waanzinnig natuurlijk. Al van kinds af aan ben ik fan van hem”, vertelt hij.

Revival
Het is een van de voorbeelden die de van oorsprong Nijmeegse schrijver de afgelopen maanden heeft meegemaakt. Deed zijn boek HEX in eerste instantie nog niet zo heel veel stof opwaaien in Nederland, inmiddels staat het in de top van de Bestseller top 60.

In het buitenland gaat het al helemaal voor de wind. HEX is inmiddels verkocht aan zestien landen. Productiebedrijf Warner Bros heeft zelfs de rechten gekocht voor een tv-serie. „Het boek is al drie jaar oud, maar lijkt bezig aan een heuse revival. Wereldwijd gaat de verkoop nu als een tierelier”, zegt Olde Heuvelt bij Hotel 't Spijker in Beek.

Wylerheks
Het dorpje Beek is in het verhaal in de greep van de Wylerheks, een zeventiende-eeuwse vrouw met dichtgenaaide ogen en mond. Ze verschijnt overal en is schijnbaar ongevaarlijk. Er is een app waarmee dorpelingen moeten melden als ze haar zien.

Maar als een groep jongeren met haar gaat experimenteren, loopt het uit de hand. „Op vrijwel alle plekken van het dorp speelt het zich af”, zegt Olde Heuvelt. „Bij het waterrad, het dorpsplein en de Duivelsberg bijvoorbeeld. Met mijn oom maakte ik daar vroeger vaak wandelingen langs. Dat bosrijke gebied voelde voor mij heel spookachtig, bijna on-Nederlands aan."

Amerika
Om de Amerikaanse markt nog meer te veroveren, was de schrijver deze zomer zes weken op tour door dat land. Een onwerkelijke tijd, zo vertelt hij, waar hij 35 steden doorkruiste voor 47 sessies. „Het gebeurde dat ik in Seattle wakker werd, 's middags in Denver in een boekhandel moest zijn en 's avonds weer door moest naar San Francisco. Terwijl die plaatsen enorm ver uit elkaar liggen.”

Lees een uitgebreid interview met deze succesvolle schrijver in De Gelderlander van vrijdag 7 oktober, ook te lezen als e-paper.