Volledig scherm
Spelende kinderen in De Leemkuil. foto Bert Beelen

Nijmeegse speeltuin De Leemkuil viert 70-jarig bestaan

NIJMEGEN - Enthousiast rent een groepje kinderen van de familieschommel naar het speelfort. „Kom, en nu gaan we naar de ondergrondse glijbaan", roept een jongen naar zijn vriendjes. Het is het typische beeld van een doordeweekse vakantiedag in de Nijmeegse speeltuin De Leemkuil aan de Luciaweg in Nijmegen-Oost.

Kinderen uit de wijde regio leven zich uit, ravotten in het zand en rennen van de wipkippen naar het speelfort en de Inca-tempel.

Huilend kind
„Het leukst is om aan het eind van de dag een huilend kind te zien, omdat het naar huis moet", vertelt Ron Hebben, beheerder van de speeltuin. „Zeker als het kind met een wit shirt is gekomen en met een modderig shirt terugkeert. Dan weet je zeker: die heeft een topdag gehad."

3,2 hectare
De speeltuin - met 3,2 hectare en ruim tachtig toestellen de grootste van de regio - bestaat vandaag exact 70 jaar. Vlak na de oorlog was er maar weinig te doen voor de jeugd in het in puin geschoten Nijmegen. Daar moest wat aan gedaan worden, zo vond een groepje jeugdwerkers in 1946. "De kuil was er al, als overblijfsel van de Romeinse tijd. Omdat er in het bosrijke gebied veel hoogteverschillen waren, werd er ook al wel gespeeld. Maar een echt grote speeltuin had Nijmegen nog niet", aldus Hebben.

Lees een uitgebreid verhaal over 70 jaar De Leemkuil in De Gelderlander, editie Nijmegen, van donderdag 11 augustus of in de e-paper.