Volledig scherm
Vastgoedhandelaar Ton Hendriks (links). © DG

Nijmeegse vastgoedmagnaat stopt met investeren in de stad

NIJMEGEN - De Nijmeegse vastgoedmagnaat Ton Hendriks heeft de buik zo vol van de welstandseisen die worden gesteld aan gebouwen, dat hij niets meer wil investeren in Nijmegen. „Ik doe niks meer, honderd procent zeker."

De Omgevingsdienst Regio Nijmegen, die toeziet op het naleven van bouwvergunningen, heeft maandag een bouwstop opgelegd voor een project van Hendriks aan de Visveldsestraat in Lent. Daar heeft hij een historische tuinmuur, een gemeentelijk monument, omver getrokken. De dienst heeft ook aangifte gedaan tegen Hendriks. „Hij zal volgende week gehoord worden", aldus een woordvoerder van de dienst.

Herstellen
Hendriks is van plan de muur te herstellen. „De muur stond helemaal los en viel om. Je kon hem zo met de hand bewegen. Maar ik bouw die in de oorspronkelijke staat terug." Vanochtend heeft hij daarover overleg met de afdeling monumentenzaken van de gemeente.

Boosheid
Zijn boosheid richt zich niet op de verplichting de muur weer op te bouwen, maar op de omgevingsdienst, die toeziet op de eisen van welstand. Zo heeft hij het nieuwe hotel Blue aan de Oranjesingel geheel in oude stijl opgeknapt. Volgens de dienst heeft hij zich daarbij echter niet aan de vergunningsregels gehouden. „Dan heb je het over ramen, deuren, verlichting, de airco op het dak", somt de woordvoerder op.

Anti-beleid
Hendriks had al voor hij het hotel verbouwde grote moeite met de welstandseisen. Hij gaat een plan maken om alsnog aan de eisen te voldoen. „Maar het ontneemt je de lust nog verder iets te doen in de stad. Ik heb miljoenen geïnvesteerd, maar die welstandsmensen voeren echt een anti-beleid. Ze houden gewoon de vooruitgang van de stad tegen. Natuurlijk: je kunt niet ongelimiteerd bouwen. Maar ik ben gekke Henkie niet: ik heb geen zin om als een schooier over futiliteiten te gaan praten."