Volledig scherm
Warenmarkt in de Burchtstraat in Nijmegen op archiefbeeld. © Mariska Hofman

Nijmeegse warenmarkt is al jaren conflictenbron

NIJMEGEN - Het is lang niet altijd alleen maar pais en vree op de Nijmeegse warenmarkt. Dat blijkt uit een rondgang langs marktlui. Er spelen vaker soms ernstige, soms minder ernstige conflicten. Daarbij zijn vaak marktmeesters betrokken.  

Discussie is er over kermis, Vierdaagse en dit jaar de Giro. Kooplieden kunnen bij dat soort evenementen minder uren draaien of moeten hun geliefde plek inruilen voor een minder populaire locatie. Daardoor missen ze omzet.

Inconsequentheid
Een andere veelgehoorde klacht gaat volgens ingewijden over de veronderstelde inconsequentheid van marktmeesters bij het toewijzen van vierkante meters voor een marktkraam. In de volle winkelstraten liggen meningsverschillen met winkels en andere kraamhouders snel op de loer. Met kooplieden die maar net hun hypotheek kunnen betalen, leidt alleen al een vermoeden van ongelijke behandeling tot scheve ogen. Bij de goedgebekte marktlui lopen emoties in dat geval al gauw op.

Hommeles als vanouds
Dat is niet van vandaag of gisteren, maar al bijna tien jaar het geval. Voormalig wethouder Bert Jeene heeft enkele jaren geleden korte metten proberen te maken en precies laten vastleggen waar de kramen mochten staan. Totdat hier en daar weer een metertje of wat werd bijgesmokkeld. De fout was dat marktmeesters bij de een wél, de ander niet de uitbreiding gedoogden. Waardoor het weer hommeles werd als vanouds.

Of dat ten grondslag ligt aan de huidige kwestie: niemand die het met zekerheid durft te zeggen.

Gissen
Vorige week werd bekend dat drie marktmeesters in dienst van de gemeente Nijmegen hangende een onderzoek op non-actief zijn gezet. Maar vooralsnog kan alleen gegist worden naar de reden van de maatregel. De gemeente houdt de lippen stijf op elkaar.