Volledig scherm
© Klaus Ross Centrum

Nijmeegse zag af van behandeling door natuurgenezer Ross

NIJMEGEN - Dat de meeste, zo niet alle patiënten van de in opspraak geraakte Duitse natuurgenezer Klaus Ross zijn overleden, is niet verwonderlijk.

„De meesten zijn opgegeven door de reguliere geneeskunde, de kans op overlijden is dus groot. Maar dat wil niet zeggen dat de methode van Ross daardoor niet zou deugen”, zegt de 49-jarige Hans uit Nijmegen.

Uit privacy-overwegingen wil hij niet met zijn achternaam in de krant.

Kliniek
Ongeveer een jaar geleden zat hij met zijn vrouw tegenover Klaus Ross in diens kliniek in Bracht, net over de grens bij Venlo. Zijn vrouw leed aan kanker, maar wilde geen chemotherapie volgen omdat die haar hele lichaam zou verwoesten.

In hun zoektocht op internet naar alternatieve behandelwijzen kwamen ze ook op de Nederlandstalige website van de kliniek in Bracht terecht. Ze maakten een afspraak. „We hebben een uitgebreid gesprek gehad met Ross. Hij maakte een goede, sympathieke indruk.”

Vitamine C
De Duitser stelde onder meer voor vitamine C bij de Nijmeegse via de aders naar binnen te brengen. Na een rustperiode zou dan overgeschakeld kunnen worden op bijvoorbeeld kurkuma met zwarte peper. Of de zogenoemde glucoseblokkers ter sprake kwamen, waaraan mogelijk drie patiënten zijn overleden, kan Hans zich niet meer herinneren.

Hoge kosten
Tot een behandeling is het niet gekomen. „Ross zei dat zijn kliniek ongeveer 25 mensen onder behandeling had, maar hij geen successtatistieken overhandigen. Kennelijk was de behandeling nog bij niemand aangeslagen. Daarom dachten we: we komen over een jaartje wel eens terug. Bovendien vonden we de kosten, 10.000 euro, erg hoog.”

Ze zijn nooit meer teruggekomen in Bracht. In juni 2016 overleed de vrouw van Hans aan de gevolgen van kanker, 51 jaar oud.