Volledig scherm
Internationale student Alessandra Moncho uit Venezuela probeert aan het begin van studiejaar 2015-16 haar nieuwe fiets uit in Wageningen. © Tamara Reijers

Nijmegen en Wageningen verwachten kwart meer buitenlandse studenten

NIJMEGEN/ WAGENINGEN - Het aantal buitenlandse studenten dat tijdelijk in Nederland komt studeren zal in Nijmegen de komende acht jaar met een kwart toenemen. Dat staat in een rapport van kenniscentrum studentenhuisvesting Kences dat vandaag is gepresenteerd. Zijn het er dit jaar 814 (2 procent van het totaal aantal studerenden), in 2024 zal dat aantal zijn opgelopen naar 1019.

Nijmegen staat daarmee op plek zes, na onder andere Amsterdam en Groningen. De Waalstad staat boven Leiden, Eindhoven, Delft.

Wageningen
Wageningen staat op plaats twaalf. Daar studeren naar verwachting over acht jaar 557 internationale studenten. Nu zijn dat er 444, een percentage van 4,2 op het totaal.

Landelijk
De stijging van het aantal internationale studenten is daarmee in Wageningen ongeveer gelijk aan de stijging in Nijmegen, allebei een kwart. En dat is forser dan gemiddeld in Nederland. Landelijk stijgt het aantal met ruim 14 procent, van 67.000 nu naar 87.000 over acht jaar.

Voorbij
Wageningen gaat Nijmegen in de komende jaren voorbij waar het gaat om het aantal buitenlandse studenten dat hier afstudeert. Volgens Kences is dat aantal in 2024 in Wageningen gestegen van 1976 naar 3.070. In Nijmegen is dat van 2.281 naar 2.827.

Huisvesting
Volgens directeur Ardin Mourik van Kences is het 'goed nieuws voor de kenniseconomie van Nederland' als deze studenten na hun diploma in Nederland blijven wonen, maar zorgt de toestroom in eerste instantie mogelijk wel voor huisvestingsproblemen. De studenten hebben meteen als ze in Nederland aankomen een kamer nodig, vaak gemeubileerd.

Bovendien is de doorstroom in de kamers vaak groot. Mourik noemt dat een uitdaging. Een uitdaging die groter wordt als de stroom internationale studenten toeneemt.

In onderstaande grafiek ziet u de toenemende aantal internationale student per studentenstad in de komende jaren. Leest u dit artikel in de app, klik dan hier.