Volledig scherm

Nijmegen en Wageningen: Wij ontgroenen zonder excessen

WAGENINGEN/ NIJMEGEN - Excessief drinken? Dat gebeurt niet bij de ontgroening van studentencorps Carolus Magnus in Nijmegen, verzekert Damien Oud. Hij is ex-praeses en lid sinds 2010.

„Wij hebben bij Carolus de strikte afspraak dat in de week van de ontgroening geen druppel alcohol geschonken wordt aan de nieuwe leden."

Bij Ovum Novum, de andere studentenvereniging in Nijmegen waar 'ontgroend' wordt, zijn de alcoholregels minder streng. „Als integratiemoment schenken we wel een biertje aan de nieuwelingen", verklaart ex-voorzitter Dennis van der Vegt. „Maar iedereen is vrij om te weigeren.”

Hersenletsel
De media staan bol van de doorgeslagen ontgroeningsrituelen. Bij Vindicat in Groningen heeft een student zelfs hersenletsel opgelopen. Elk jaar weer lees je over de beginnende student die gedwongen tot coma drinken in het ziekenhuis is beland.

'Overbodige oproep'
Studentenverenigingen in Nijmegen en Wageningen herkennen zich 'totaal niet' in het beeld dat de Wageningse rector magnificus Arthur Mol deze week zelfs verleidde tot een oproep om te stoppen met ontgroeningen. „Een overbodige oproep”, stelt Tom van Geelen van de katholieke Studentenvereniging Franciscus in Wageningen. „In Wageningen komt ontgroenen al jaren niet meer voor.”

Radboud Universiteit
„Excessen zoals in Groningen zijn bij de Radboud Universiteit niet bekend. Wel heeft de rector wel eens een stevig gesprek gevoerd rondom geluidsoverlast. Maar hij deelt ook wel eens complimenten uit”, aldus een woordvoerder van de Radboud Universiteit.