Volledig scherm
Een studentenkamer. Foto: ANP

Nijmegen in top 5 duurste studentensteden

NIJMEGEN - Een student die in Nijmegen een kamer van een particulier of bedrijf huurt, is gemiddeld zo'n 369 euro kwijt. Daarmee staat de stad in de top vijf van 'dure' studentensteden als het gaat om onderdak.

Koplopers zijn Amsterdam en Utrecht waar studenten gemiddeld 500 euro betalen, gevolgd door Rotterdam en Den Haag (circa 400 euro).

Behoorlijke prijs
Dat Nijmegen wat de particuliere huurmarkt betreft op de vijfde plaats staat, verbaast Jarmo Berkhout, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) enigszins. „Een huur van 369 euro, daar zou ik in Amsterdam blij mee zijn. Voor Nijmegen is het een behoorlijke prijs." Studenten in Arnhem betalen iets minder dan die in Nijmegen, circa 350 euro. Enschede en Tilburg zijn het goedkoopst met gemiddelde kamerhuurprijzen van rond 300 euro.

Puntensysteem
Driekwart van de studenten betaalt gemiddeld zo'n 60 euro te veel, als je kijkt naar het wettelijke puntensysteem, zegt Berkhout. Dat systeem bepaalt de maximale huurprijs van woningen. De LSVb concludeert dat op basis van een enquête onder een paar duizend studenten.

Moeilijk
Voor veel eerstejaars gaat het heel moeilijk worden om een geschikte, betaalbare kamer te vinden, waarschuwt de studentenvakbond. In Nijmegen zijn zondag duizenden eerstejaars van de Radboud Universiteit aan hun introductieweek begonnen. Volgende week beginnen de eerstejaars van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.