Volledig scherm
Lokaal gebrouwen bieren. © Theo Peeters

Nijmegen is bierhoofdstad van Gelderland

NIJMEGEN - Het aantal bierbrouwers in en om de stad Nijmegen is in de afgelopen twee jaar explosief gestegen. Waren dat er in 2013 nog drie, in het jaar 2014 kwamen daar vier brouwers met een eigen biermerk bij, gevolgd door nog eens twee in 2015.

Nijmegen mag zich met negen brouwerijen de bierhoofdstad van Gelderland noemen.

Wijchense Schone
Ook rondom Nijmegen schoten de bierbrouwerijen de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. In Beek en Groesbeek openden in 2015 de brouwerijen Hagemeester Bier en D'n Drul, in Wijchen openden er twee, in 2014 Wijchense Schone en 2016 Emilia.

Vierde plek
Dat is een grotere toename dan in de rest van Gelderland. In die provincie wordt inmiddels in 51 brouwerijen bier gebrouwen. Daarmee bezet Gelderland, na Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant, de vierde plek in Nederland. Het aantal bierbrouwerijen is landelijk dit jaar al met 38 toegenomen tot 422.

Vorig jaar startten in Nederland 138 brouwerijen. Dat blijkt uit cijfers van Cambrinus.nl, een vaksite die het aantal bierbrouwerijen in Nederland bijhoudt. Hierin zijn thuisbrouwerijtjes met een eigen biermerk overigens niet opgenomen.

Hosenhym
De nieuwste brouwerijen zijn Emilia in Wijchen en Hosenhym Bierbrouwers in Huissen.

Wilt u weten welke brouwerij bij u om de hoek brouwt, kijk dan op de kaart hieronder. Leest u dit artikel in de app, klik dan hier voor de kaart.

In de interactieve kaart hierboven en hieronder wordt onderscheid gemaakt tussen brouwerijen en brouwerijhuurders. Die laatste groep bestaat uit brouwers met een eigen biermerk. Het komt voor dat meerdere brouwers eenzelfde brouwerij huren om hun merk bier te brouwen..