Volledig scherm
Makaya McCraven, een van de jazzmuzikanten die naar Doornroosje komt. foto pr

Nijmegen krijgt groot jazzfestival

NIJMEGEN - Nijmegen heeft er een nieuw, groot jazzfestival bij: van woensdag 26 tot en met zondag 30 oktober is de eerste editie van het Festival Jazz International Nijmegen. Zowel internationale, gerenommeerde jazzmuzikanten als jonge talenten treden die dagen op in De Lindenberg, LUX, Doornroosje, bibliotheek De Mariënburg en BReBL Rotterdam. Het festival is het zusje van Festival Jazz International Rotterdam, dat dit jaar haar zestiende editie beleeft.

„In Nijmegen werken we daar ook nauw mee samen. Zo treedt jong talent uit Rotterdam bij ons op en staan straks ook Nijmeegse muzikanten in Rotterdam op de planken”, vertelt Michèle Bouwmans, programmeur Podium bij LUX. „Het festival is in Rotterdam al jaren een begrip, met veel grote namen uit de internationale jazz. De bedoeling is dat het dat ook in Nijmegen wordt en we het festival steeds verder ontwikkelen.”

Aziza
Een van de grote namen in Nijmegen is de nieuwe band Aziza, met daarin contrabassist en Grammy-winnaar Dave Holland, saxofonist Chris Potter, gitarist Lionel Loueke en drummer Eric Harland. Het viertal treedt op de laatste avond van het festival op in LUX. „Dat zijn echte iconen uit de jazz”, zegt Bouwmans.

Doornroosje
In De Lindenberg komen Nederlandse jazzmuzikanten, onder wie het Ben van Gelder Quintet en het trio EINZELGÄNGER. Ook komt daar de Israëlische componist Omer Avital en is er een jazzmasterclass te volgen. In Doornroosje staat onder andere drummer Makaya McCraven op het podium. „En in BReBL staat het postmoderne en provocerende Chronometer's Orchestra, een ensemble met wortels in ArtEZ”, aldus Bouwmans.