Volledig scherm
Initiatiefnemer Peter van Uhm. Foto: ANP © ANP

Nijmegen krijgt Wandeldriedaagse als kleine zusje Vierdaagse

NIJMEGEN - De Nijmeegse Vierdaagse krijgt een zusje: de Wandeldriedaagse. Die wordt gehouden op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 juli en is speciaal bedoeld voor wandelaars met een verstandelijke beperking en hun begeleiders. Peter van Uhm, de Nederlandse generaal buiten dienst, is de marsleider. Zijn missie: Honderden deelnemers aan de Wandeldriedaagse.

Special Olympics
De Wandeldriedaagse is gelijktijdig met Special Olympics Nationale Spelen 2016 die 1,2 en 3 juli in Nijmegen en regio wordt gehouden. Hier doen 2.400 verstandelijk gehandicapten aan mee. "Dan komen al de mensen die sporten, die bij een vereniging zijn. De atleten en hun begeleiders mogen natuurlijk ook mee lopen. Maar we willen met de Wandeldriedaagse juist mensen met een beperking bereiken die níet sporten", zegt Van Uhm. "Hoe zorg je dat meer mensen gaan bewegen? Dat ze er plezier in krijgen?"

Lagere afstanden
Vandaar het idee voor de Wandeldriedaagse in 'de wandelstad van de wereld'. "Het is uniek dat dit gebeurt tijdens de Specials Olympics, nooit eerder is iemand op het idee gekomen." De afstanden liggen een stuk lager dan bij de 'grote broer', namelijk: 2,5, 5 en 25 kilometer.