Volledig scherm
Het enorme vrijheidssymbool © Putsies Fotografie

Nijmegen mag vrijheidssymbool uit Amsterdam hebben

NIJMEGEN - Een maand lang stond het vrijheidssymbool Freedom-Be Free rebels op de Dam in Amsterdam. Nijmegen mag het nu hebben, als de gemeente wil.

Het geeft blijk van de ultieme vrijheid: bij het ochtendkrieken in juni van het vorig jaar stond Jan-Eric Zoon met een dieplader en wat vriendelijke handen hulp op De Dam in Amsterdam. Nog voor de hoofdstad was ontwaakt, zetten ze het vrijheidssymbool Freedom-Be Free neer: een beeld van 7,5 meter hoog, 4 meter breed en van staal.

„Dát is vrijheid toch?", spreekt Zoon (62) glimlachend en met een rustige stem. In het dagelijks leven is hij leraar en ondernemer. „Een vergunning krijg je nooit voor zo'n project, dat kun je vooraf wel invullen. Daarom hebben we het beeld er maar gewoon neergezet. En dan maar kijken hoe lang het zou blijven staan." Het vrijheidssymbool is een creatie van Zoon, zijn vrouw Ellen en zijn kinderen Sam, Sarah en Daan. 

Keuzevrijheid
Voor de familie Zoon betekent vrijheid 'altijd de keuze hebben om met dingen die op hun pad komen, om te gaan zoals zíj dat willen. „Dat is een keuzevrijheid die we als mensen allemaal hebben. Je mag blij zijn, in balans, verdrietig, het maakt niks uit. Wat vandaag verdrietig kan zijn, maakt je morgen wellicht aan het lachen. Die boodschap draagt het symbool uit. Iedereen kan erin zien wat hij of zij wil."

In de weg
Pas een maand nadat Zoon het beeld op De Dam neerzette, werd hij gebeld door een ambtenaar van de gemeente Amsterdam. Dat het daar in hartje centrum toch wel in de weg stond. Er moesten tribunes worden gebouwd voor een defilé. „We hebben het netjes opgehaald en opgeslagen. Dat is overigens keurig afgehandeld door de gemeente daar, ik kan niet anders zeggen. En ja, dat het weg moest: dat is hún vrijheid."

Nieuwe plek
Een jaar lang stond het in een opslag, maar nu krijgt het een nieuwe plek: in Nijmegen. Als het aan de familie Zoon ligt tenminste. „Nijmegen is van zichzelf al een heel fijne stad, met mensen die een vrije geest hebben. Daarom past het hier ook zo goed", vindt Zoon. "Op 29 augustus gaan we met de gemeente om tafel zitten om een plekje te vinden. Dan kan het wat mij betreft binnen enkele dagen al staan. Of ik voorkeur heb voor een plek? Misschien ergens aan de Waalkade, ik houd van water. Maar dat laat ik graag over aan de gemeente. Of haar inwoners."

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het verzoek van Zoon nog niet voorbij de secretaresse is gekomen.