Volledig scherm
Haken aan de lantaarnpaal in de Marialaan. © DG

Nijmegen start proef met haak tegen wegwaaien afvalzak

NIJMEGEN - In Nijmegen is momenteel een proef bezig met speciale haken om zakken voor plastic afval aan op te hangen. Het moet de verrommeling van het straatbeeld tegengaan en kan een oplossing zijn voor het wegwaaien van de zakken.

In verscheidene gemeentes wordt al gewerkt met de zogeheten kroonringen, bandjes die om een lantaarnpaal kunnen worden bevestigd en waaraan verscheidene haken zitten.

Zo schafte de gemeente Zaltbommel deze zomer nog 500 van die kroonringen aan. Ze worden via wijk- en dorpsraden verspreid. In de Achterhoekse gemeente Berkelland kunnen groepen van vijf buren zo'n ring aanvragen, die dan door de gemeente wordt geplaatst.

Werkbaar
In Nijmegen wordt in de Fenikshof in Oud-West (Marialaan) sinds een poosje gewerkt met een ophangsysteem voor afvalzakken. „De vraag is dan of het werkbaar is voor de mannen die het afval ophalen", stelt een woordvoerder van milieudienst DAR. „Daar ziet het wel naar uit. We hebben ook het idee dat het tot een beter straatbeeld leidt." Er zijn ook mitsen en maren. „Je moet die dingen gaan beheren. Ze kunnen kapot gaan, er kan iemand achter blijven hangen. En het kan mensen uitnodigen om de zakken al een paar dagen eerder er aan te hangen."

Plastic fles
Ook kost het geld. De ringen kosten ongeveer een tientje per stuk. De proef wordt over enkele maanden geëvalueerd. In sommige gemeenten wordt burgers geadviseerd een plastic fles met water in de afvalzak te stoppen, om deze wat zwaarder te maken. Ook daardoor waaien ze minder snel weg.