Volledig scherm
© Thinkstock

Nijmegen verkozen tot fietsstad van Nederland

NIJMEGEN - Nijmegen is de beste Fietsstad van Nederland. De felbegeerde titel van de Fietsersbond werd donderdagochtend binnengesleept. Behalve Nijmegen waren dit jaar Goes, Groningen, Maastricht, en Utrecht genomineerd.

Nijmegen ziet de waarde van de fietser meer dan andere deelnemers, vindt de Fietsersbond. Het thema van de verkiezing was dit jaar 'Bikenomics', de waarde van de fiets.

Economie
Fietsen brengt een verbeterde gezondheid, een besparing van brandstofkosten. Voor winkeliers en de overheid is de fietser van economische betekenis. De overheid hoeft minder te investeren in de autowegen. Door de aanleg van fietsstraten en fietspaden stijgt de waarde van woningen, aldus de bond.

Fietsen
Nijmegen brengt dit volgens de jury het best in de praktijk. Onder meer door veel nadruk te leggen op het met de fiets naar het werk gaan. Daarnaast herbergt de stad veel fietsenthousiasme bij ondernemers, met het Dutch Bicycle Centre als sprekend voorbeeld. Nijmegen – die Zwolle als beste Fietsstad opvolgt – maakt als gemeente veel indruk 'met de hoge kwaliteit van (snel)fietsroutes', aldus de jury.