Volledig scherm
De slachterij van Hilckmann in Nijmegen. © Do Visser/De Gelderlander

Nijmegen waant zich niet kansloos in slachthuisdebacle

NIJMEGEN - De kans dat Nijmegen nog iets terugziet van de 21 miljoen euro die zij stopte in het ter ziele gegane slachthuis Hilckmann, is iets groter dat het zich eerder liet aanzien. Dat blijkt uit geheime stukken die het gemeentebestuur heeft vrijgegeven.

Die bevatten een contract waarin wel degelijk is vastgelegd dat Hilckmann de gemeentemiljoenen ‘uitsluitend en volledig’ mag gebruiken voor nieuwbouw in het Babantse Haps.
Stekker eruit
Vorige week trok slachthuis en vleeshandel Hilckmann, al ruim 100 jaar gevestigd aan de Waal in Nijmegen-West, plotseling de stekker eruit. Ruim 250 mensen staan op straat. De geplande bedrijfsverplaatsing naar Haps is volgens de directie niet meer mogelijk. De stilgevallen export naar China van restproducten als poten, staartjes en snuiten wordt daarvoor de voornaamste reden genoemd.
Welles-nietes
Sindsdien is het welles-nietes over de vorig jaar zomer al uitbetaalde 21 miljoen. De gemeente, naar eigen zeggen compleet overvallen door de sluiting, liet onmiddellijk beslag leggen op de eigendommen van Hilckmann en haar bestuurders. Het geld moet terug, vinden burgemeester en wethouders. Het was niet alleen bedoeld voor de uitkoop die de weg vrij maakt voor huizenbouw, óók voor de verhuizing en daarmee behoud van werkgelegenheid.
Contract
Ondanks het contract, zijn er op voorhand geen keiharde garanties op een goede afloop, zegt rechtsgeleerde Bas Kortmann van de Radboud Universiteit. "Het contractenrecht zit complex in elkaar. Wie in deze zaak aan het langste eind trekt, is niet eenvoudig te bepalen. De tekst van het contract is niet beslissend. Het gaat om de gezamenlijke bedoeling van partijen. Om die te achterhalen, worden álle omstandigheden meegewogen."
Met andere woorden: niet alleen de tekst telt, ook de context. Lees meer over deze kwestie in de papieren krant van 5/03/2016, in onze betaalde online-krant, of in onze apps.