De nieuwe wijk Batavia in Nijmegen-West.
Volledig scherm
De nieuwe wijk Batavia in Nijmegen-West. © DG

Nijmegen wint Slimste Stad prijs (video)

NIJMEGEN - Nijmegen heeft de Slimste Stad prijs gewonnen met het project Smart Emission. In dit project werkt de gemeente samen met inwoners uit Nijmegen West bij het meten van de luchtkwaliteit.

Nijmegen won in de categorie de Slimste Binnenstad van Nederland 2016. Zwolle is winnaar geworden in de categorie Slimste Visie 2016, Leiden heeft de publieksprijs gewonnen.

Over het project van Nijmegen is meer te vinden in een digitaal magazine van de Kinggemeenten.

Smart emission
Samen met de Radboud Universiteit ontwikkelde de gemeente Nijmegen in 2014 een plan voor een schonere lucht. Ze installeerden bij mensen thuis betaalbare sensoren. Dit 'burgers-sensornetwerk', genaamd smart emission, maakt het mogelijk metingen van luchtkwaliteit, geluid, trillingen en meteorologische indicatoren uit te voeren.

Open data
„Vanuit het gemeentelijke Programma Luchtkwaliteit willen we bewoners nadrukkelijker betrekken bij luchtkwaliteit door ze mee te laten meten en handelingsperspectief te bieden - dit vraagt onder andere om open data", aldus Henk Nijhuis, adviseur luchtkwaliteit bij de gemeente Nijmegen. Nijmegen meet al sinds 2005 de luchtkwaliteit. „Inmiddels is er een aardige datareeks opgebouwd. Vanuit het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit staan er in Nijmegen 2 RIVM-meetstations en daarnaast staan er vijf fijnstofmeters rond een industrieterrein."

Nijmegen-West
​Het smart emission project is in Nijmegen-West uitgevoerd - een woonwijk met betrokken burgers op het gebied van leefbaarheid en tegelijkertijd een plek waar het grootste binnenstedelijke industrieterrein van Nederland ligt - en in het nabij gelegen dorp Weurt aan de rand van dit industriegebied. Voor het project werd een netwerk van real-time meetsystemen van fijnstof aangelegd, gecombineerd met een aantal andere (niet real-time) monitoren die de luchtkwaliteit meten.

Burgers en overheid werken samen aan een beter inzicht in de luchtkwaliteit van Nijmegen. Dit gebeurd onder leiding van de Radboud Universiteit. Burgers hebben sensoren voor het meten van de luchtkwaliteit bij hun huis geïnstalleerd. De verzamelde meetgegevens worden vergeleken met de gegevens van het RIVM meetstation nabij het Keizer Karel plein. Het meetstation omvat nieuwe technieken voor verfijndere metingen die voldoen aan de Europese eisen. Dit fragment is onderdeel van de Smart City TV serie uitgezonden in 2016 op RTL7. Bekijk de volledige uitzending over Smart Citizens op www.rtl.nl/smartcity.