Volledig scherm
© Thinkstock

Nijmegenaar (41) jatte mobieltjes van helpende voorbijgangers

NIJMEGEN - „Mag ik u wat vragen?" Een 41-jarige Nijmegenaar opent zijn autoraampje en vraagt een argeloze fietser de weg. „De databundel van mijn telefoon is leeg en ik ben hier niet bekend. Kunt u even kijken op uw telefoon?'' De fietser pakt haar mobiel en zoekt het adres op. Op dat moment graait de man de telefoon uit haar hand en rijdt met gierende banden weg. De vrouw valt van haar fiets en komt hard ten val.

Het incident, dat plaatsvond op 10 november 2015 in de Nijmeegse wijk Lindenholt, staat niet op zich.

Meer meldingen
In dat najaar komen bij de Nijmeegse politie drie soortgelijke meldingen binnen. Telkens vraagt de bestuurder van een groene Volkswagen Polo, met achterin een roze kinderzitje, voorbijgangers de weg op te zoeken op de telefoon. Steeds opnieuw eindigt het verzoek in een diefstal met geweld.

Kenteken
Eén van de slachtoffers noteert het kenteken, zo komt de politie de 41-jarige Nijmegenaar op het spoor. Hij voldoet voor een groot deel aan het signalement, zijn partner blijkt de eigenaar te zijn van een groene Volkswagen met roze kinderzitje.

De man, die vanwege een drugsverslaving op dit moment in een forensisch verslavingskliniek verblijft, ontkende gisteren voor de rechtbank in Arnhem echter enige betrokkenheid: „Die auto kan door iedereen worden gebruikt. Een van de autosleutels is een tijd terug kwijtgeraakt, daarnaast is het slot aan de bijrijderzijde kapot. Wie de auto dan gebruikt zou hebben? Geen idee.”

Hondsbrutaal
Hondsbrutaal gedrag, zo oordeelde de officier van justitie. „Mensen worden afgestraft, juist als zij hulp willen aanbieden. Ongelofelijk respectloos.”

Hij eist een celstraf van één jaar, waarvan 323 dagen voorwaardelijk. De tijd die hij nog zou moeten zitten – 42 dagen – komen overeen met het voorarrest. De Nijmegenaar zou de gevangenis dus niet meer in hoeven, wel moet hij een langdurige behandeling in een verslavingskliniek ondergaan.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.