Volledig scherm
Forensisch onderzoekers aan het werk op de plek van de aanslag. © ANP

Nijmegenaar aan de dood ontsnapt bij bomaanslag in Thailand

NIJMEGEN - Bij de bomaanslag in het Thaise Hua Hin, vrijdagochtend, is een man uit Nijmegen aan de dood ontsnapt. Arnold van Zwam (72), liep voor de 18-jarige Michelle Vriesema uit Drachten, toen bij haar drie bomscherven in haar onderbeen sloegen. Ook haar 23-jarige vakantiemaatje liep ernstige verwondingen op.

Van Zwam: „Ik hoorde een knal, keek naar mijn hand en zag dat ik helemaal onder het bloed zat. Toen ik omkeek zag ik die meiden liggen. Als ik drie seconden eerder was geweest, was ik het geweest. Ik rende naar binnen bij een winkel en pakte een doek om het bloed te stelpen."

Hulpverleners
Binnen een paar minuten waren de hulpverleners ter plaatse. De hand van Van Zwam werd in het ziekenhuis gehecht.

De vader van Michelle liet vandaag aan het AD weten dat de scherven die in haar benen kwamen, operatief zijn verwijderd en dat het gelukkig beter gaat. Ze maakt zich wel grote zorgen over het lot van haar vriendin.

Reisadvies
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vanmiddag het reisadvies voor Thailand aangescherpt. In heel het land zijn veiligheidsrisico's. De Thaise politie gaat ervan uit dat 'lokale saboteurs' verantwoordelijk zijn voor de explosieven van vrijdagochtend en donderdagavond, op het eiland Phuket.

Doorzeefd
Van Zwam beseft dat hij geluk heeft gehad. „Mijn broek, zo'n hele wijde, was doorzeefd door de scherven. Ook mijn telefoon was beschadigd. Er zaten splinters in mijn haar en alleen mijn vinger bloedde.'"

De Nijmegenaar zou 13 september naar huis gaan. „Maar ik weet het niet. Bij het ziekenhuis ging weer een bom af toen ik er was. De straten zijn verlaten, winkels zijn dicht. Iedereen blijft binnen.'"