Volledig scherm
© Politie

Nijmegenaar Danny M. was doelwit van aanslag

NIJMEGEN - Justitie heeft geen zaak tegen de Nijmeegse Danny M. Dat vindt zijn advocaat, Leon van Kleef uit Amsterdam. "Het enige wat hij gedaan heeft, is telefoons verkopen waarmee communicatie wordt versleuteld." Danny M. was recent slachtoffer van een aanslag. In de nacht van 22 op 23 januari werden 2 auto's die bij M. geparkeerd stonden bij zijn woning aan de Hegdambroek in Nijmegen door 2 mannen met vloeistof overgoten en in brand gestoken.

Daarbij ontstond een grote steekvlam, gevolgd door een explosie.

Inval
M. bleef samen met zijn vrouw en hun 2 kinderen ongedeerd op het moment van de aanslag. Het gezin lag te slapen. Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de aanslag. Dinsdag deed de politie een inval bij Ennetcom op bedrijventerrein Kerkenbos in Nijmegen. Bij het bedrijf van Danny M. werden mobiele telefoons in beslag genomen waarmee communicatie kan worden versleuteld. De inhoud van de servers van het bedrijf werd door justitie gekopieerd.

Huiszoeking
Ook heeft de politie de woning van Danny M. doorzocht. Daarbij is een vuurwapen in beslag genomen. M. zou dat wapen na de aanslag met de brandbom hebben aangeschaft.

Onderzoek
Van Kleef hekelt de mededeling van het OM dat met de inval bij het bedrijf een groot crimineel netwerk – Ennetcom heeft 19.000 klanten  – is opgerold. "Alsof al die gebruikers criminelen zijn. Er zitten ook artsen op en advocaten. Wat justitie daarover zegt, is kullekoek."

Verdenking
Het OM verdenkt M. van witwassen. De door Ennetcom verkochte versleutelde telefoons zouden een rol hebben gespeeld bij liquidaties en drugstransporten. Vrijdag wordt M. voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam, die beslist of hij nog langer blijft vastzitten.