Volledig scherm
© Polizei Nord-Rhein-Westfalen Kreis Kleve

Nijmegenaar in Kranenburg aangehouden na waarschuwingsschot politie

NIJMEGEN/ KRANENBURG - Een Nederlandse agent heeft zondagmorgen in het Duitse Kranenburg een waarschuwingsschot gelost bij de aanhouding van een 20-jarige man uit Nijmegen. De man had even daarvoor zijn vriendin een auto in getrokken en haar bedreigd met een wapen. Vervolgens vluchtte hij vanuit Nijmegen de grens over.

De vrouw, een 18-jarige Wageningse, reed die morgen rond 06.00 uur in haar auto over de Waalkade in Nijmegen en tegen een lantaarnpaal en muur. 

Wapen
Iets verderop stopte de vrouw haar auto. Daarop kwam haar 20-jarige vriend ter plaatse. Volgens de politie trok hij de vrouw zijn auto in en sloeg hij haar. Vervolgens zou de vrouw ook bedreigd zijn met een wapen en reed hij ervandoor. Enige tijd later werd de auto van de Nijmegenaar door agenten in burger gezien op de Ubbergse Veldweg richting Kranenburg. In de Duitse plaats kon de auto aan de kant worden gezet.

Waarschuwingsschot
Volgens de politie reageerde het tweetal niet op aanwijzingen van de agenten en was er een waarschuwingsschot nodig om de Nijmegenaar aan te houden. Hij bleek een broodmes bij zich te hebben. De vrouw is met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Ze heeft aangegeven geen aangifte te willen doen.

Samenwerking
Volgens een woordvoerder van de Nederlandse politie is het handelen van de agenten het gevolg van een grensoverschrijdende samenwerking. „Als er sprake is van een ernstig vergrijp, voorziet een aanvulling in de wetgeving erin dat agenten ook de grens over mogen om hun werk te doen. En daarmee ook het dienstwapen mogen gebruiken.”

Wel zijn agenten volgens de woordvoerder verplicht collega's aan de grens direct in te lichten en de zaak over te dragen zodra dat mogelijk is. Omdat de man in Duitsland is aangehouden, buigt de Duitse justitie zich over deze zaak.