Volledig scherm
Opening van het buurtplantsoen Spinthuisplaats. © Erik van 't Hullenaar

Nijmegenaren beslissen steeds meer zelf over groen in de wijk

NIJMEGEN - Steeds meer wijkbewoners onderhouden zelf het groen in de wijk, in plaats van dat de gemeente dit doet. Waren er in 2012 nog ruim veertig 'groene' buurtprojecten, tegenwoordig gaat meer dan de helft van de 272 projecten over het beheer van groen. Dat blijkt uit de Participatiekaart van de gemeente Nijmegen.

Een goed teken, vindt wethouder van openbare ruimte Renske Helmer. „Vroeger bepaalde de gemeente hoe het er op straat uitzag. Voor leuke ideeën van bewoners was maar weinig ruimte. Omdat mooi groen in de straat mensen echt een thuisgevoel kan geven, willen we wijkbewoners steeds meer zelf laten beslissen. Het groen in de wijk is nu echt voor iedereen”, zegt Helmer.

Sociale functie
„Dit heeft bovendien een sociale functie: het is goed voor het onderlinge contact in de wijk. Vaak leidt het bijvoorbeeld tot buurtbarbecues of 'opknapdagen' van het groen”, aldus Helmer. Met wijkbewoners die zelf iets aan het groen willen doen, gaat de gemeente een zogeheten participatieovereenkomst aan. De gemeente zorgt voor het inplanten, het verdere onderhoud gaat naar de bewoners.

Netjes
Helmer: „Op voorwaarde dat de openbare ruimte schoon, veilig en heel blijft, kunnen bewoners het dan verder zelf inrichten. Natuurlijk mag het ook niet verloederen. Gebeurt dat wel, kan de gemeente de verantwoordelijkheid weer terug krijgen.”

Lees een uitgebreid verhaal in De Gelderlander, editie Nijmegen, van maandag 27 mei of in onze online krant.