Volledig scherm
Saskia Eijkelhof en Tom Lammerts met de 'Boris'. foto Rob Lammerts

Nijmegenaren doorkuisen achttien landen in oude Peugeot

NIJMEGEN - Nijmegenaren Tom Lammerts (27) en Saskia Eijkelhof (31) doen volgende maand mee met de beruchte Mongol Rally. Het tweetal doorkruist achttien landen in een oude Peogeot. De start van de rally is in Londen en het eindpunt ligt in Rusland.

Dwars door de woestijnen, steppes, toendra's en bergen in Azië maken ze een barre tocht van zo'n 18.000 kilometer. Het idee om mee te doen aan de Mongol Rally ontstond ongeveer een jaar geleden.

Kroegentocht
Tijdens een kroegentocht gaven de twee elkaar de hand en beloofden ze elkaar om samen het avontuur aan te gaan. „Het is een van de langste rally's ter wereld voor het goede doel, waarmee je met een oude barrel met maximaal een 1,2 liter motor de finish in Rusland moet halen. Het leek me meteen een enorm avontuur”, zei Eijkelhof.

Auto
De auto hadden de twee in anderhalve week geregeld. „Via een vriendin, omdat we allebei van Guy Ritchie-films houden, hebben we daar onze auto en ons team naar vernoemd. Boris heet de auto, naar ons favoriete personage uit Snatch. Onze teamnaam 'Lock stock and one smoking gasket' is vernoemd naar een film", aldus Lammerts.

Ongerepte natuur
Lammerts kijkt vooral uit naar de landen waar ze aan het eind doorheen komen. „De landen met de ongerepte natuurgebieden. Kirgizië, Tadzjikistan, maar bijvoorbeeld daarvoor ook Armenië, Azerbeidzjan en Georgië. Die niet zo westerse landen, daar ben ik heel nieuwsgierig naar.”

Goede doel
Met de tocht halen de twee geld op voor Cool Earth en voor de Nederlandse Hartstichting. De twee hopen ten minste 10.000 euro op te halen.