Volledig scherm

Nog meer spektakel rondom Gebroeders van Limburg Festival

NIJMEGEN - Rondom het Gebroeders Van Limburg Festival is komend weekend nog meer te doen dan op eerdere edities. Dit, omdat het dit jaar exact 600 jaar geleden is dat de drie beroemde Nijmeegse schilderbroers zijn overleden, waarschijnlijk aan de gevolgen van de pest.

Naast de 'gewone' activiteiten zoals de Blijde Incomste (grote optocht door de stad) en de Belevenisroute is er komende zondag een Requiem in de Stevenskerk. Bij deze kerkdienst in middeleeuwse sferen wordt het overlijden van de drie broers herdacht. Aansluitend is er een processie door de stad.

Expositie
Ook is er in Museum Het Valkhof een eenmalige expositie rondom een eerder dit jaar opgedoken getijdenboek, dat mogelijk van Paul van Limburg afkomstig is. „Het werk was zes eeuwen lang in privébezit geweest en dook een paar jaar geleden op. Het wordt door velen toegeschreven aan Paul van Limburg, maar dat is nog niet wetenschappelijk vastgesteld"¸ zegt André Stufkens, bestuurslid van de Stichting Gebroeders van Limburg.

Tijdschrift
Vanwege het jubileum is er ook een 200 pagina's tellend tijdschrift uitgebracht over de Gebroeders van Limburg. Daarin onder meer interviews, miniaturen van de Gebroeders van Limburg en een reconstructie van de skyline van Nijmegen rond 1400. „Dat is een wereldprimeur, nooit eerder is een skyline van zo lang geleden uitgekomen. Omdat er helemaal geen afbeeldingen zijn, is het lastig daar een voorstelling van te maken", zegt Stufkens.

Servies
Behalve een tijdschrift is sinds deze week ook Gebroeders van Limburg-servies op de markt gebracht. Het gaat om twee grote borden en vier kleinere borden, die voorzien zijn van afbeeldingen uit Les Très Riches Heures, een getijdenboek van rond 1400 dat afkomstig is van de Nijmeegse broers. Het servies is te koop bij de entree van het festival bij het Valkhofpark. Daar is een brede jaarmarkt waarop een kraam staat met meer fan-artikelen. Ook is het bij meerdere ondernemers in de binnenstad te koop. Een lijst daarvan wordt nog gepubliceerd op gebroedersvanlimburg.nl.

Volledig scherm
De oude skyline van Nijmegen die te zien is in het tijdschrift. foto Stichting Gebroeders van Limburg/Thijn van de Ven
Volledig scherm