Volledig scherm
© DG

'Noodopvang asielzoekers in Nijmegen blijft nodig'

NIJMEGEN - Er wordt hard gewerkt aan de nieuwe noodopvang voor asielzoekers in Nijmegen. Terwijl de vluchtelingenstroom lijkt te stokken. Toch houdt het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) vol dat de nieuwe noodopvang in Nijmegen nodig is.

De instroom van vluchtelingen is de laatste maanden fors gedaald. Kwamen op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis 4.200 asielzoekers per week Nederland binnen, nu meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie al maanden een instroom van 300 of 400 mensen per week. Het gevolg: talloze noodopvanglocaties sluiten de deuren.

Piek
Het ministerie houdt echter rekening met een nieuwe vluchtelingenpiek deze zomer. Bovendien is een herverdeling van vluchtelingen nodig bij aflopende contracten van opvangplekken.

Goede naam
Volgens een woordvoerder van Nijmegen is afblazen van de herinrichting van het oude belastingkantoor in geen enkel overleg aan de orde geweest. Er is juist telkens bevestigd dat de noodopvang doorgaat. „Nijmegen heeft een goede naam als het gaat om de opvang van vluchtelingen. De ervaringen met Heumensoord, de betrokkenheid van vrijwilligers, tellen daarbij zwaar mee."

Lees het hele verhaal in De Gelderlander van maandag 11 juli, editie Nijmegen, of in de online editie.