Volledig scherm
De Koepel in Arnhem. © Hans Broekhuizen/DG

Noodopvang De Koepel in Arnhem gaat dicht

ARNHEM - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) stopt op korte termijn met het opvangen van vluchtelingen in De Koepel. Dat heeft het COA de gemeente Arnhem woensdag laten weten.

Het COA wil De Koepel nog wel tot maart achter de hand houden als locatie voor noodopvang. „Voor het geval de vluchtelingenstroom weer toeneemt”, aldus een woordvoerder van het COA. O

Overplaatsing
Op dit moment wonen er nog 180 vluchtelingen. Er komen geen nieuwe bewoners meer bij. De mensen die er verblijven, worden door het COA op korte termijn overgeplaatst naar asielzoekerscentra.

„We willen dat zorgvuldig doen”, aldus de COA-woordvoerder. Mensen die over een verblijfsvergunning beschikken, krijgen mogelijk een woning toegewezen.

Syrië
Het COA nam De Koepel vorig jaar september als noodopvang in gebruik toen Europa werd geconfronteerd met grote stromen asielzoekers uit met name Syrië. Er werden maximaal 400 vluchtelingen opgevangen. Dat aantal is teruggelopen omdat steeds minder asielzoekers het land binnenkwamen. De Koepel zou tot maart in gebruik blijven als noodopvang.

'Dank'
Wethouder Anja Haga dankt de omwonenden voor de inspanningen die zij hebben gepleegd om de vluchtelingen zich in Arnhem thuis te laten voelen. Zij worden donderdag per brief door de gemeente Arnhem op de hoogte gebracht van het besluit van het COA.